Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimle birlikte (lnfonnation and Communication Technology - ICT) araştırmacıların kütüphanelerden istekleri ve hizmet beklentileri de değişmektedir. Uygulamaya konulduğu günden bugüne dünyada geniş bir uygulama alanı bulan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) bu değişime ve beklentiye yanıt verecek bir yönetim biçimi olarak görülmektedir. Çünkü bu yönetim biçimi; kalite, kaliteli hizmet, sürekli iyileştirme, kullanıcı tatmini, çal;şanların tatmini, toplumsal sorumluluk, toplam katılımcılık, sürekli eğitim gibi kavramlarla donatılmıştır. Diğer bir deyişle, sürekli değişim, gelişim ve kaliteyi hedeflemektedir.
DevamıBilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte kütüphanelerde bir çok değişim yaşanmaktadır. Kütüphaneler artık otomasyon sistemleri kullanmakta, kaynak sağlama belirli bir sistemde yapılmakta ve kaynakların bir çoğuna elektronik ortamdan erişilmektedir. Bu olumlu gelişmeler sayesinde kütüphane kullanıcıları bilgi kaynaklarını daha fazla kullanırken, kütüphanelere gelen kullanıcı sayısı günden güne azalmaktadır. Diğer bir deyişle, sanal kullanıcıların sayısı hızla artmaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak. satın alınan kaynakların kullanıcılara duyurulması, abone olunan veritabanlarının ve diğer kaynakların maksimum kullanımının sağlanmasında etkin iletişim ön plana çıkmaktadır. Bu etkin iletişimi sağlamak için kütüphaneler; halkla ilişkiler, pazarlama, yönetim gibi diğer disiplinlerden yararlanarak kütüphane kullanıcılannm/müşterilerinin yönetimini daha verimli hale getirebilirler. Bu çalışmada hizmet sektöründe de sık kullanılan müşteri ilişkileri yönetimi (Customer Relationship Management-CRM)'nin kütüphaneler açısından önemi ve kütüphanelerde nasıl uygulanabileceği anlatılmaktadır. Müşteri ilişkileri yönetimi (MİY) ile kütüphane ve kullanıcılar arasındaki iletişimin nasıl üst seviyeye çıkacağı da tartışılan bir başka konudur.
DevamıIn this contribution Turkish librarianship education, professional associations, law librarianship and law libraries, legal publications and bibliographies in Turkey are briefly introduced and the library services are explained.
DevamıKütüphaneler toplumların belleği olarak, hizmet verdikleri hedef kitlenin bilgi gereksinimlerini karşılamayı amaçlardır. Eskiden kütüphanelerin görevleri anlatılırken, sağlanan bilgi kaynaklarının belirli işlemlerden geçirilerek (kataloglama, sınıflama ... ) en kısa sürede kullanıma sunulması temel görevlerinden birisi olarak vurgulanırdı. Günümüzde ise, bilgi kaynaklarının "işlemlerinin" yapılması kadar, bilgi kaynaklarının "kullanımını artırma işlevi" ön plana çıkmıştır. Çünkü her geçen gün dergiler ve kitaplar daha çok elektronik ortamda erişilebilir biçimde sunulmaktadır. Elektronik ortamdaki bilgi kaynaklarının işlemleri çok kısa sürede yapılabilmektedir. Bu bilgi kaynaklarına erişim için bazen bir bağlantı yeterli olmakta ve binlerce bilgi kaynağına erişim sağlanabilmektedir. Ayrıca, bu gelişmelere paralel olarak "kütüphaneye gelen araştırmacı sayısı azalmakta, ancak uzaktan bilgiye erişim imkanları sayesinde bilgi kaynakları daha fazla kullanılmaktadır (Çukadar. 2007, s. 277). Diğer bir ifadeyle, sanal kullanıcıların sayısı hızla artmaktadır.
Devamı